Зимове взуття для дитини: рекомендації по вибору

Зимове взуття для дитини: рекомендації по вибору
Зимове взуття дитині вибрати набагато складніше, ніж дорослому. Потрібно врахувати дуже багато факторів: щоб ногам малюка було тепло, комфортно і сухо. Діти часто не можуть висловити свої емоції щодо взуття, тому батькам доводиться покладатися тільки на себе.
 
Є кілька правил і рекомендацій щодо вибору зимового взуття для дітей. Вони засновані на реальному досвіді батьків, тому в їх правдивості і актуальності немає сумнівів.

Як у дитини формується стопа

Щоб правильно вибрати дитині взуття необхідно розуміти, як у дітей формується стопа в тому чи іншому віці:
 
- До 12 місяців. Діти до одного року практично не ходять і лише до 10-11 місяця вчаться стояти біля опори. У цей момент у них не виражена анатомія стопи, а великий палець найрухоміший (більш рухливими, ніж у дорослих);
 
- Від 1 до 3 років. У цей момент діти вже ходять і бігають. У них починає формуватися правильна анатомія стопи. Однак стопи залишаються плоскими, тому немає сенсу в цьому віці шукати дитячу взуття з анатомічними устілками;
 
- Від 3 до 8 років. На цьому етапі вже формується вигин стопи і батькам рекомендується відвідати лікаря-ортопеда, щоб переконатися в правильності розвитку стоп. Спеціаліст може також підказати, яке взуття краще носити дитині в конкретному випадку.

Правила вибору першої взуття у малюка

Першу повноцінну взуття можна надягати малюку у віці 10-12 місяців. Це стосується і річної, і зимового взуття. До цього періоду краще обійтися теплими шкарпетками або безформною взуттям.
 

Вимірювання довжини стопи дитини для підбору розміру взуття

Неможливо точно підібрати зимову або інше взуття дитині без вимірів довжини стопи. Для цього поставте дитину вертикально босими ногами на аркуш паперу і поставте позначки на рівні великого пальця і ​​п'яти. Заміряйте цю довжину. Важливо, щоб дитина саме стояв (стоячи навантаження на ноги вище, через що нога буде на пару міліметрів більше, ніж без навантаження). Зверніть увагу, що дві ноги малюка можуть мати різну довжину з невеликою різницею - це нормально. Врахуйте більшого значення.
 

Чи можна зрозуміти, що дитині взуття мала або велика

Зимове взуття слід брати лише з невеликим запасом не більше 1 сантиметра. Якщо вибрати дитячі черевики на виріст, то малюкові буде незручно. Швидше за все, взуття загинатиметься і дитина буде падати, як би добре не зафіксувати її.
 
Найкраще приміряти НЕ взуття, а як чіп. Дістаньте устілку з зимового взуття перед покупкою і додатку її до ноги малюка. Пальці повинні діставати до краю або не діставати до нього до 1 сантиметра. Якщо пальці звисають з краю устілки або знаходяться далеко від краю (більше 1 сантиметра), то взуття не підходить.
 

Поширені помилки при виборі зимового дитячого взуття

Є кілька поширених помилок при виборі зимового взуття для дітей:
 
 
 
- Примірка взуття не стоячи, а сидячи або лежачи (через нога трохи менше без навантаження ваги дитини);
 
- Вимірювання довжини стопи лінійкою або сантиметром (необхідно обвести стопу на аркуші паперу і виміряти довжину між крайніми точками в області п'яти і пальців ніг);
 
- Спроба визначити запас місця в взуття пальцем (необхідно дістати устілку і поставити на неї ніжку малюка, щоб зрозуміти, скільки є місця між пальцями і краєм устілки).
 
 
При виборі зимового взуття для дітей потрібно враховувати погодні умови. Якщо дитина вже ходить сам, то потрібно вибирати більш високі моделі з матеріалу, стійкого до вологи і з високою підошвою. Не варто купувати черевики з синтетичних матеріалів (бажано, щоб внутрішній утеплювач теж був натуральним). Це забезпечить природну циркуляцію повітря у взутті.