Як розібратися в розмірах дитячого взуття і вибрати дитині взуття?

Як розібратися в розмірах дитячого взуття і вибрати дитині взуття?
В процесі покупки нового взуття для малюка слід орієнтуватися на власний смак, а також враховувати розміри крихти і його вік. У той же час потрібно пам'ятати відразу про декілька додаткових характеристиках, від яких, на думку ортопедів, буде залежати розвиток плоскостопості у дитини. Ступня людини влаштована так, що в перші 18 років життя вона складається з великого числа хрящів, які окостеневают тільки до моменту дорослішання. З цієї причини процес деформації ступні може тривати протягом тривалого періоду, якщо тільки не підійти до покупки взуття серйозно і відповідально.
Коли дитина починає робити перші спроби до самостійного вивчення світу, йому буде потрібно комфортне взуття, здатна забезпечити достатню підтримку. Подібні черевики повинні бути просторими, але не дуже, тому що в противному випадку ніжка буде швидко втомлюватися, а дитина - менше рухатися. Про те, як правильно підібрати взуття для крихти, ви дізнаєтеся з цієї статті.
 
Визначені за РОЗМІРОМ ВЗУТТЯ
До того моменту, як нога буде повністю сформована, вона включає в себе значну кількість хрящових з'єднань. Жировий шар дозволяє знизити ступінь чутливості, тому навіть при явному надмірному тиску малюк не завжди може помітити його і точно сформулювати причину свого дискомфорту. З цієї причини вимір дитячої стопи повинно проводитися з регулярністю в 4-5 разів в рік. Також слід врахувати, що дитяча стопа зростає з різною інтенсивністю в залежності від віку. Так, у віці 2-3 роки ступня малюка буде збільшуватися на 3 сантиметри за рік в середньому, а коли він почне відвідувати садок, процес сповільнюється до 2 сантиметрів. Вирушаючи в школу, стопа дитини продовжить зростання, але темпи складатимуть до 1,5 см за 12 місяців.
 
Щоб зрозуміти, яке взуття потрібно дитині зараз, необхідно виміряти довжину стопи. Для цього розташуйте ногу дитини на картоні і скористайтеся олівцем, щоб обвести стопу. Дуже важливо, щоб малюк зберігав нерухомість, а також, щоб олівець розташовувався вертикально в момент обвода. Далі слід скористатися сантиметровою стрічкою і визначити довжину від великого пальця до п'яти. Вимірювання слід проводити по обидва ніжок, так як в деяких випадках різниця між ними може становити до півсантиметра. Орієнтовним для вас буде більший результат. У грудних немовлят визначають розміри ноги за допомогою мотузки, яку в подальшому прикладають до лінійки.
 
Варто зауважити, що раніше в нашій країні застосовували виключно метричну систему, тому розмір взуття відповідав довжині стопи в сантиметрах. Інтервал, який встановлювали між сусідніми розмірами, дорівнював половині сантиметра. Але сьогодні чимало виробників перейшли на штіхмассовую систему, в якій кожен штих дорівнює 2/3 см.
 
При покупці взуття розмір слід вибирати з невеликим запасом. При цьому пам'ятайте, що подібне рішення не пов'язане з економією. У процесі пересування наші ноги обов'язково стикаються з набряком, що призводить до істотного збільшення їх розміру. Маса нашого тіла впливає на стопу так, що змушує ту трохи витягуватися, висуваючи пальці у напрямку вперед. Пальчики дитини потребують певного просторі, щоб той міг ворушити ними під час руху.
 
Все це призводить до того, що при покупці до отриманого розміру стопи потрібно додати сантиметр. За сезон малюк встигне підрости, тому його стопа теж збільшиться в розмірах і заповнить вільний простір, після чого слід підшукувати нові черевики. Ортопеди не рекомендують користуватися взуттям, яка підходить впритул. У зимовий час дуже важливо, щоб в черевиках залишався вільний простір, виконуючи роль утеплювача. Носити виріб можна до моменту, поки взуття не почне тиснути на пальці, змушуючи дитини підтискати їх під час руху.
 
Багато батьків вважають, що, збільшивши запас, їм вдасться скоротити витрати на одяг малюка, які в перші роки дійсно високі. Але подібне рішення може стати причиною непоправних проблем, при яких спостерігається деформація стопи. Справа в тому, що неправильне положення ноги на підошві призводить до того, що супінатор розташовується не під склепінням, тому профілактика захворювання плоскостопістю не діятиме на малюка. Іншим неприємним моментом такого рішення стане те, що вага виробу збільшується, як і його розміри, а це може вплинути на формування ходи дитини.
 
Для дитини великий взуттям можна назвати черевики, розмір яких перевищує габарити ступні на 1,2 см і більше. Маленькій взуттям є вироби, супінатор якої розташовується не під склепінням стопи, а пальчики вільно звисають з краю носка. Також слід звернути увагу на ніжку, коли дитина зняв взуття. Якщо на ній видно червоні смуги, то це говорить про необхідність купувати нові черевики. Оптимальним вибором стане таке взуття, яка має необхідний запас, а положення супінатора збігається зі склепінням ступні.
Щоб визначитися з тим, чи підходить взуття малюкові, можна скористатися кількома рекомендаціями. Якщо устілки є знімними, то слід розташувати їх на рівній поверхні і поставити зверху ногу малюка, приділивши увагу становищу п'яти. Таким чином, можна зрозуміти, чи доведеться малюкові підтискати пальці під час ходьби. На жаль, багато виробників сьогодні використовують конструкції, де устілки приклеєні до підошви, тому доведеться піти на іншу хитрість. У цьому випадку нам буде потрібно підготувати кальку стопи малюка з картону, після чого помістити цей слід всередину вироби. Якщо взуття підходить, то зазор між задником і п'ятою не перевищить сантиметр, а в шкарпетці не доведеться м'яти кальку для розміщення її тут.
 
Також можна взутися на ніжку і попросити дитину описати свої відчуття. Якщо малюкові ще складно формувати такі пропозиції, то постарайтеся пальцем визначити, де знаходяться пальчики малюка. За великого пальця можна зрозуміти, чи підходить взуття вашій дитині або варто продовжити пошуки.
 
Особливо багато помилок в процесі вибору допускають молоді батьки. Серед поширених проблем слід виділити:
 
Неправильна оцінка запасу черевик. Батьки часто мають у своєму розпорядженні власний палець між задником і п'ятою, вважаючи, що такого запасу вільного простору досить. Але в дійсності це може змусити малюка просто підігнути пальці, навіть не помітивши цього.
Також не слід приміряти взуття, коли малюк сидить і тим більше лежить. Вага його власного тіла призводить до збільшення стопи, тому стоячи взуття завжди здається менше, ніж в сидячому положенні.
При вимірі стопи слід виключити розташування дитини в горизонтальній площині.

Також в процесі визначення розмірів слід скористатися спеціальною таблицею, яка обов'язково є в сучасному спеціалізованому магазині. За прикладами, наведеними нижче, ви можете ознайомитися з особливостями подібних розмірних сіток, щоб було простіше орієнтуватися в них в момент походу за взуттям для дитини. Ви можете зберегти і роздрукувати зображення, захопивши їх з собою на примірку на всякий випадок.

КУПІВЛЯ ВЗУТТЯ. ОСНОВНІ МОМЕНТИ

Під час походу в магазин найкраще взяти з собою дитину, так як примірка є одним з ключових моментів у всій процедурі покупки взуття. Не слід ігнорувати даний момент, обмежуючись лише отриманим раніше розміром стопи. З собою варто взяти рулетку, щоб виміряти підошву перед приміркою. Якщо її довжина на 2-3 см більше, ніж розмір стопи малюка, то можна приступати до примірці. Справа в тому, що дитині дуже швидко набридне міняти взуття і ходити по примірочної, тому зайвий раз пробувати невідповідні черевики не варто.
Після того як виріб виявиться на маленькій ніжці, потрібно попросити малюка пройтися по магазину, щоб зрозуміти, наскільки легко він відчуває себе в них і наскільки вид самого черевика подобається малюкові. Батькам потрібно бути особливо обачними під час примірки, так як човгання зазвичай говорить про те, що взуття завелика для дитини або мала в шкарпетці.
Ортопеди не рекомендують відштовхуватися при покупці тільки від думки дитини. Справа в тому, що його стопа в перші 4-7 років відрізняється значним обсягом жирових тканин, тому дитина просто не відчуває деформацію кістки і може не помітити, що черевики в дійсності малі для нього. Отримати точну мірку можна тоді, коли дитина твердо розташувався на поверхні, оскільки в положенні сидячи ніжка розташовується на вазі, що призводить до зниження її розмірів і довжини. Займатися вимірами краще під кінець дня, коли набряклість досягає своїх максимальних показників. Розмірна шкала може відрізнятися в залежності від того, де була виготовлена ​​пара.
 
Яке взуття вибрати? Обов'язковою моментом при купівлі нового взуття залишається вибір відповідного матеріалу. Якщо розглядати дане питання з позиції гігієнічності та довговічності, то на першому місці розташовується шкіра. Натуральний матеріал відомий здатністю розтягуватися і повертатися в початкове положення, а також пластичністю. Шкіряне взуття дозволить зберегти циркуляцію повітря і буде виводити вологу у вигляді поту за межі внутрішнього простору черевик.
 
Слід розуміти, що зараз шкіра є далеко не єдиним рішенням, здатним забезпечити рух повітря і витримати високі навантаження в процесі експлуатації. Для заміни шкіри створені високотехнологічні матеріали, розробка яких стала можлива тільки за допомогою інноваційних методик. Чудовим прикладом подібних матеріалів можна назвати мембрану, яку мають у своєму розпорядженні в підкладці взуття. Вона не тільки перешкоджає проникненню води всередину, але і відповідає за регулювання атмосфери всередині черевика.
 
При виготовленні внутрішніх поверхонь також користуються натуральними матеріалами. Відмінним вибором стане овчина, що забезпечує відмінний рівень збереження тепла. Нововведенням, яке активно застосовується виробниками взуття, виступає спеціальна устілка, здатна поглинати рідину.
Натуральна шкіра. Як було відзначено вище, даний матеріал виступає найкращим рішенням для виробництва взуття. Вона має м'яку і гнучку фактуру, здатна пропускати повітря і зберігати тепло всередині. Згодом таке взуття підлаштовується під особливості ступні власника, запам'ятовуючи розмір і підвищуючи комфорт при використанні. Тому експерти рекомендують забути про радянською традицією отримувати взуття у спадок. Навіть якщо виріб і не втратило свого первісного вигляду, воно вже встигло деформуватися відповідно до параметрів чужий стопи, а новому власнику доведеться відчувати дискомфорт. Нерідко така спадщина забезпечує дитину мозолями, які на ніжній шкірі з'являються дуже швидко.
 
Серед відмінностей, які можна виявити при використанні такого матеріалу, варто відзначити його пластичність і здатність випаровувати воду. Штучна шкіра не володіє подібними перевагами, тому її можна використовувати тільки при виробництві декоративних елементів. Натуральний матеріал завжди дорожче синтетики, що також потрібно пам'ятати при покупці.
 
У той же час зараз часто можна зустріти комбіновані варіанти. Наприклад, для внутрішньої обробки використовують натуральну шкіру, а зовні розташовується синтетичний аналог. У подібному випадку варто уточнити у продавця, який саме склад використаний при виробництві взуття. У пошуках правди допоможе ярлик, який обов'язково розташовується всередині вироби. На ньому схематично позначені матеріали, використані для зовнішньої і внутрішньої оббивки, а також для підошви. Символи вказують на шкіру (шкурка), текстиль (сіточка) та інші матеріали (ромб).
 
Спілка для дитячого взуття. Натуральна шкіра є кращим рішенням, але в процесі обробки даного матеріалу отримують відразу кілька шарів. Так, зовнішній відрізняється характерною шкіряної текстурою і натуральним кольором, в той час як внутрішній шар позбавлений цих особливостей. Його називають Спілка. Верхній шар має не тільки звичний вигляд, але і природну забарвлення, що дозволяє відмовитися від штучних покриттів. Такий матеріал відмінно пропускає повітря, а також здатний поглинати рідину і виводити її назовні. Шкіра зберігає еластичність і може використовуватися кілька років, так як саме тут знаходяться колагенові волокна, що відповідають за збереження еластичності матеріалу.
 
Спілок відрізняється тим, що має більш пухкою консистенцією, а також практично не здатний до розтягування. Якщо під час використання або на виробництві його вдалося збільшити в розмірах, то до колишньої форми він вже не повернеться. Після обробки матеріал втрачає здатність поглинати вологу.
 
Щоб знизити витрати, спилок часто застосовують при виготовленні верхнього шару взуття. Матеріал проходить тривалу процедуру обробки за участю хімічних реагентів, після чого відрізнити його від звичайної шкіри стає досить складно. Виріб з такою оббивкою буде маркуватися, як шкіряне взуття, але покупцям слід розуміти, що характеристики вироби будуть невисокими.
ТЕКСТИЛЬНАЯ ОБУВЬ
Категорія матеріалів, які відносяться до групи текстиль, дуже різноманітна. Велика частина полотен, на кшталт джинса або рогожки, не поступається в плані гігієнічних властивостей шкірі, але в той же час має куди більш доступну вартість. Подібні матеріали застосовуються для того, щоб створювати літнє взуття, яка повинна бути легкою і зручною.
 
Текстиль має м'яку фактуру, тому виробники при всьому бажанні не можуть отримати жорсткий задник. Взуття буде промокати і досить швидко забрудниться. При чищенні подібних виробів доводиться прикладати більше зусиль, ніж у випадку з шкіряними або синтетичними аналогами. Якщо у дитини стопа не встигла сформуватися, що зазвичай відбувається тільки до восьми років, то батькам краще відмовитися від такого рішення.
 
Дитяче взуття та її форми. Під час покупки черевик для дитини важко не звернути увагу на кілька характерних рис, які повторюються в кожній моделі. В першу чергу, це задник, який неодмінно повинен бути щільним і жорстким, що дозволить зафіксувати голеностоп. Додатково бортики взуття для малюка повинні отримати спеціальну вставку, яка знизить небезпеку натирання ніжної шкіри.
 
Багато ортопеди вважають, що дітям краще використовувати взуття з середньою довжиною бортиків. Думка батьків про те, що берци повинні бути високими, доречно тільки тоді, коли дитина виконує приписи лікаря. У всіх інших випадках подібне рішення може призвести до виникнення певних обмежень в плані руху, що пов'язано з деформацією стопи.
 
З огляду на всі ці вимоги, потрібно переконатися, що для створення задника використовувалася щільна натуральна шкіра. Виріб не повинен мати вирізів або вставок, так як вони можуть знизити жорсткість. Оптимальна форма даного елемента має закруглену верхню частину. Також потрібно стежити за тим, щоб взуття без задника з'явилася в гардеробі дитини тільки після 11 років.
 
Малюкові до 5 років взагалі не варто використовувати сандалі з відкритою п'ятою. Навіть якщо мова йде про босоніжках з застібкою, таке взуття не зможе забезпечити потрібну фіксацію. Годяться такі вироби виключно для короткочасного походу в басейн.
 
Ще одним важливим елементом виступає супінатор, якому вже було приділено чимало уваги вище. Цей конструктивний елемент не тільки допомагає сформувати правильне положення ступні, а й запобігає розвитку плоскостопості. У той же час не рекомендується використовувати дитячу взуття, в якій супінатор сильно виражений, щоб виключити викривлення зводу ноги.
 
Купуючи нове взуття, необхідно вивчити будову підошви. Для дитини дуже важливо, щоб ця площину відрізнялася хорошою гнучкістю, а також не підтримувала ковзання. Матеріал повинен бути максимально довговічним. Варто приділити увагу і тому, наскільки матеріал є щільним, чи здатний він легко згинатися. Важливо знайти золоту середину, так як занадто м'яка або жорстка підошва буде створювати додаткові навантаження і дискомфорт в процесі носіння.
 
На підошві повинні розміщуватися вставки, що сприяють амортизації. Вони дозволяють малюкові гратися на майданчику, стрибати і перекидатися без перевантажень для несформованою стопи. Оптимально вибирати підошву з пористої гуми або каучуку. Пластикова підошва відрізняється своєю жорсткістю і відсутністю антиковзаючого рифлення, тому не підходить для дитини.