Як розібратися в дитячих розмірах? Вибираємо одяг правильно

Як розібратися в дитячих розмірах? Вибираємо одяг правильно
Малюки повинні отримувати тільки якісний та зручний одяг, оскільки від цього буде залежати їхнє здоров'я і розвиток. Тому батьки зазвичай намагаються вибирати речі з любов'ю, щоб малюк відчув всю ту турботу і тепло, з яким до нього ставляться найближчі люди. Але з кожним роком стає все складніше втриматися від того, щоб не купити речі, які не зовсім підходять для дитини в конкретному віці. В результаті виявляється, що річ є зайвою і малюк може взагалі відмовитися від носіння. Якими ж речами слід оточити малюка в перші дні його життя?

Одяг для дому та вулиці. Першу особистий одяг, яку отримує малюк, називають сорочечки. Такі речі відрізняються максимально простим кроєм і мають зовнішні шви. Як матеріал для сорочечки слід використовувати тільки легкі матеріали з натуральних тканин. Завдяки зручності і простоті, сорочечку дуже просто зняти і одягнути. В ході перевдягань, які в перші місяці трапляються особливо часто, малюкові слід створити умови, в яких він не буде відчувати дискомфорт. Сорочечки справляються з цим завданням максимально ефективно.

Важливою перевагою їх використання є невисока вартість. Навіть якісні трикотажні вироби залишаються доступними сім'ям з будь-яким доходом, так як їх виробництво в нашій країні налагоджено. Тому батькам не доводиться економити на протязі дня, вони завжди можуть замінити сорочечку при першій же необхідності.

Якщо ж матуся не збирається займатися сповиванням малюка, то і сорочечка їй не знадобиться. Виріб відрізняється відсутністю будь-яких застібок, тому в ході експлуатації може постійно перекручуватися, що буде створювати дискомфорт для малюка через складок. Також сорочечка постійно норовить вирватися зі штанів, в які її заправляють, що може стати причиною переохолодження, а це дуже небезпечно в юному віці.

Зараз деякі виробники пропонують своїм клієнтам вироби із зав'язками. Даний варіант буде краще, оскільки складки можуть призводити до натирання, після чого малюк буде постійно в поганому настрої, що відіб'ється на його батьків. Зав'язки же розташовуються збоку, тому не сковують рухів, а також не можуть тиснути на горло і заважати дихати малюкові. Замість зав'язок можуть використовуватися застібки, які розташовуються на плічках. Але навіть такі цікаві рішення за своїм комфортом не можуть зрівнятися з боді.

При виготовленні сучасних кофтинок використовується трикотаж, а обов'язковим моментом є використання застібок. В результаті правильно підібране виріб буде відмінно сидіти на дитині, забезпечуючи для нього високий рівень комфорту. У той же час потрібно розуміти, що вартість цього практичного одягу буде куди вище, ніж у випадку зі звичайними сорочечки.

Якщо виріб буде носити дитина в найменшому віці, то краще використовувати не гудзики, а кнопки в якості застібок. Переваг такого вибору відразу кілька. В першу чергу кнопки дозволяють значно швидше зняти або одягнути кофточку, а також вони виключають небезпеку того, що застібка відірветься, і малюк випадково проковтне її. Якщо ж вибір припав на гудзики, то їм також слід приділити підвищену увагу. Вироби повинні відрізнятися плоскою формою, а також тонкістю, яка виключить вдавлення в плоть, поки малюк відпочиває на животику. При знятті кофтинки не повинно вимагатися багато зусиль, так як це буде створювати дискомфорт для дитини. Подібні моменти слід перевірити ще в магазині.

Під час виробництва сорочечок і кофтинок може використовуватися довгий або короткий рукав. Найменші зазвичай віддають перевагу виробам, які доповнені зашитим рукавом, який дозволяє маляті позбутися від небезпеки подряпати. Також довгий рукав дозволяє забезпечити додаткове тепло. Проте, зашитий рукав краще використовувати тільки в перші місяці, адже дитині дуже важливий тактильний контакт при вивченні навколишнього світу. Він повинен навчитися хапатися за предмети, з якими стикається під час повзання або спроб встати, а такий рукав не дозволяє зробити цього. Батькам можна порадити вироби, в яких рукави мають одвороти, що дозволить заховати ручку від холоду і також просто повернути для дитини бажаний рівень мобільності.

Залежно від сезону батькам потрібно кофточка в якості верхнього одягу, яка може мати капюшон або продаватися без нього. Для виготовлення подібних речей використовують шерсть або бавовна. У плані комфорту кращим вибором виступають вироби з кашеміру або велюру. Батькам важливо приділити увагу тому, щоб одяг для дитини не була надмірно пухнастою, а також не линяла, адже ворс має здатність липнути до поверхні ручок, а також забивати дихальні шляхи. Наявність стороннього тіла в горлі або носі може привести до запалення дуже чутливою слизової оболонки.

Виробництвом кофтинок займаються компанії з багатьох країн, тому знайти рішення можна в будь-якому ціновому сегменті. Особливою популярністю користуються вироби з Росії та Італії, що заслужили любов своєю якістю і довговічністю.

Також малюкові слід доглянути кілька футболок і майок, які будуть незамінними під час літніх походів в парк або відвідувань лікаря. Проте, в якості одягу для щоденного використання такі речі не підходять. Причина полягає в тому, що надягати дані вироби доводиться через голову, яку в перші місяці малюкові ніяк не вдається тримати самостійно. Тому перевагу варто віддавати виробам, які добре розтягуються і мають застібки, що дозволяє полегшити процедуру одягання речей. Багато батьків стикаються з лютими протестами малюка, коли доводиться надягати одяг через голову. Полегшити цю процедуру дозволяє підхід, при якому особа малюка буде залишатися закритим одягом мінімальну кількість часу.

Серед усього розмаїття нарядів, які сьогодні використовуються батьками для їх крихт, одне з найперших місць займають боді. Ця річ відрізняється тим, що ідеально поєднує в собі ластку і кофточку, а також має зручні застібки. Такий одяг зручна для малюка і його мами. Під час перебування в боді буде нескладно поміняти підгузки, не повторюючи складну процедуру переодягання малюка. У той же час виріб забезпечує додаткову підтримку знизу. При виробництві використовують тільки матеріал природного походження з високим індексом еластичності.

Підібравши боді правильно, можна гарантувати комфортне облягання тіла, а також зберегти повну рухливість малюка. У такому вбранні дитини можна спокійно брати на ручки або качати, одяг при цьому не буде збиватися або задиратися. Сам дитина буде активно демонструвати те, наскільки йому припав до смаку ваш вибір, постійно залишаючись в русі. Боді не заважатиме братися за предмети, крутитися з боку на бік, а також повзати. У той же час воно захистить малюка від контакту з твердими або холодними поверхнями. Якщо в квартирі тепло, то боді можна носити разом зі шкарпетками, залишивши ніжки відкритими для дихання. При настанні холодів одяг можна комбінувати з повзунками. Найчастіше натільну білизну доповнюється комбінезоном або спеціальним костюмом.

При виборі боді, яке носитиме малюк, слід використовувати моделі, які припускають одягання через голову. Боді в формі майки повинні доповнюватися бретельками, які можна розстібати. У період перших кількох місяців слід користуватися виробами, які можна повністю розкрити, швидко вивільняючи малюка з дбайливих обіймів другий шкіри. В ході одягання такий наряд проявить себе з кращого боку, оскільки мамі буде досить вставити маленькі ручки в рукава і зафіксувати застібки. Вартість боді приємно радує молодих батьків.

Як і у інших речей, які створюють для малюків, боді володіє одним важливим мінусом. Дитина, який носить такий одяг, дуже швидко переростає її. Щоб дитині не доводилося стикатися з дискомфортом або натирання, слід вибирати вироби з невеликим запасом по довжині.

Під час теплого періоду року гардероб малюка слід урізноманітнити пісочники. Наряд є прогулянкову варіацію всіма улюбленого боді, але замість трусиків тут використовуються шортики. Довжина рукава для такого вбрання легко регулюється. Вироби, в яких використаний короткий рукав, зазвичай носять на голе тіло.

Не втратили своєї актуальності і повзунки, які ще зовсім недавно були самим практичним рішенням для малюка. Сучасні повзунки відрізняються дивовижною різноманітністю, включаючи моделі із зав'язками чи лямками, а також штанці на гумці. Зрозуміти, який із варіантів буде ідеально підходити в вашому випадку, можна, якщо придбати відразу кілька нарядів з різним фасоном. Відмінно будуть виглядати штанці на гумці, які дуже прості в плані експлуатації. Їх легко одягнути і також просто зняти, не турбуючи малюка.

Штанці не слід використовувати тоді, коли ранка на пупку ще не встигла остаточно затягнутися. При виборі повзунків слід вивчити стан гумки. Вона повинна відрізнятися еластичністю, а також м'якістю. Найкраще використовувати пришивними гумку, а не її вставною аналог. В такому випадку у батьків з'явиться можливість регулювати її силу, відштовхуючись від відчуттів дитини. Дуже важливо, щоб гумка була надмірно тугий - в цьому випадку вона буде створювати додатковий тиск на живіт, заважаючи диханню малюка.

Наряд буде використовуватися довго, якщо бретелі мають невеликий запас по довжині, що дозволить змінити становище застібок в майбутньому. Переважно використовувати повзунки, в яких стопа вироби пришивається, а не просто зашивається. Це дозволить малюкові відчути додатковий комфорт. Не варто купувати занадто об'ємні штанини. В іншому випадку батькам буде складно зрозуміти, коли малюк почне підгинати ноги в колінах через те, що його одяг стає маленькою.

Визначившись з відповідними повзунками, можна переходити до вибору підходящого підгузника. Найчастіше його одягають саме на повзунки, а не на голе тіло. Швидко поміняти підгузник дозволяють кнопки, які розташовуються збоку вироби. Найбільш доступні памперси, які є і найпростішими, можна замовити за низькою ціною, але краще зупиняти вибір на продукції середньої цінової категорії.

Разом з повзунками для новонароджених слід доглянути відповідні колготи. Вони можуть бути тонкими або більш щільними в залежності від пори року. Дизайн колготок дуже різноманітний, що дозволяє вибрати найбільш цікаве рішення і зробити образ малюка ще більш милим і яскравим. Виробництво колготок налагоджено в Туреччині і Росії, але при бажанні можна знайти вироби європейського стандарту. Колготи повинні володіти певним запасом, який дозволить носити підгузник.

Якщо такий одяг буде еластичною, вона не буде сковувати рухи дитини, що особливо важливо для малюків, народжених взимку. Щоб одягнути виріб під комбінезон, краще вибирати закриті колготи. Незважаючи на те, що подібний одяг дуже красива на вигляд, одягати її може бути складно в перший час, тому колготи краще купувати після першого півріччя з моменту народження.

Сучасний комбінезон є дуже важливим атрибутом, який повинен входити в гардероб будь-якого малюка. Такий одяг ще називають сліпом, вона відрізняється високим рівнем комфорту. Дитині буде зручно одягати її, оскільки, одягнувши комбінезон, не буде потрібно інших одежинок. Варіантів на ринку дуже багато, можна вибрати як вироби з закритими, так і відкритими ніжками.

При пошитті комбінезона користуються матеріалами відповідно до погодними умовами, в яких його будуть використовувати. Тому сліп може бути легким або більш теплим, а деякі мають начісування. Полегшити процес одягання дозволяє система застібок, що дає можливість практично повністю розкрити наряд. Вибір застібок також великий, що дозволяє зупинитися на блискавки, кнопках або гудзиках. Застібки на шаговом шві допомагають швидко поміняти підгузки.

Безліч вітчизняних і білоруських виробників пропонують якісну продукцію, вартість якої залишається невисокою. У той же час батьки можуть скористатися китайськими сліпами, які також радують гарною якістю пошиття. Більш дорогими традиційно є виробу від італійських виробників, які відрізняються максимально безпечною конструкцією і матеріалами.

ОДЯГ НА ЗИМУ

Якщо розглядати зимовий одяг, то батькам слід відразу ж обзавестися колясочні конвертом, а також зручним теплим комбінезоном. Дуже добре підходять такі матеріали, як хутро або пух, але вибір можна зробити і на користь синтетичних наповнювачів, які також забезпечують комфорт для дитини. Головною вимогою є те, щоб верхній одяг не був надмірно важким, оскільки він буде тиснути на крихту своєю масою. У той же час комбінезон зобов'язаний бути теплим, щоб не довелося одягати багато шарів одягу під низ.

Дуже добре, якщо виріб передбачає можливість швидко переодягнутися, зберігаючи тепло. З цієї причини вибір потрібно робити на користь виробів на блискавки. Деякі бренди пропонують комбінезони на двох блискавках, що підвищує комфорт під час використання комбінезона. Варто подумати про те, щоб відмовитися від липучок, оскільки їх розтягування часто змушує дітей прокидатися під час повернення додому, чому вони не будуть особливо раді. Тканина для комбінезона не повинна шелестіти, щоб при повороті малюк не лякався власних рухів. Виключити небезпека проникнення морозного повітря всередину комбінезона дозволяє використання зошитах рукавів. Якщо ж потрібно залишити ручки відкритими, то виріб обов'язково має мати манжети.

Комплект від турботливого виробника обов'язково має відповідні рукавички або пінетки, створені з схожого матеріалу. Якщо ж лицьової виріз має гумку з куліскою, то це дозволить ще більш якісно і просто регулювати прилягання комбінезона. Часто молоді батьки вибирають одяг трансформер, яка користується великим попитом на ринку. Новонароджені використовують подібні вироби, як конверти для сну, утримуючи ніжки разом. У такому положенні буде комфортно не тільки під час сну, але і можна простіше зігріти крихітне тіло під час прогулянок.

Наявність трансформаційного механізму дозволяє легко повернути окремі штанини комбінезона, щоб розташувати дитини в автомобільному кріслі. Якщо розмір буде підібраний особливо вдало, це дозволить використовувати один комбінезон навіть два сезони. Під час першого він буде виступати в ролі зручного конверта, а з приходом другої зими виконає роль комбінезона, в якому можна починати ставати на ніжки.

Під час покупки приділіть увагу становищу спинки. На ній не повинно бути зайвих декоративних елементів, які можуть створювати дискомфорт і заважати підтримувати хребет в оптимальному положенні. Діти сплять на спині і ніщо не повинно перешкоджати забезпеченню комфорту для них. Також слід подумати про те, щоб усередині вироби була спеціальна нашивка, в якій можна вказати вік і ім'я батьків дитини, а також номер телефону.

У сучасному світі подібна вставка буде точно не зайвою. У деяких випадках комбінезони доповнюють за допомогою спеціальної знімною вставки, яка забезпечує регуляцію теплозахисних властивостей. В результаті всього один комбінезон дозволить малюкові відчувати тепло і затишок з осені до весни, а батьки залишаться впевненими в тому, що цей продукт буде повністю захищати їх дитини від холоду. В подальшому підстібка можна буде використовувати окремо у вигляді теплого жилета на застібках.

ІНШІ РЕЧІ

Коли основні речі вже розташуються на полицях шафи, слід доповнити їх різними дрібницями, про які під час пошуку сліпів або повзунків можна легко забути. Так, важливим предметом гардеробу для дитини є його шкарпетки. Краще купити кілька пар виробів з бавовняної тканини або на вовняній основі.

Поширеною проблемою є ситуації, коли шкарпетки стягуються під час активних рухів тіла дитини. Щоб позбутися від цієї неприємності, слід вибирати більш довгі вироби, доповнені гумкою, яка не повинна бути особливо тугий. Якщо ж на ніжках видно сліди від гумки, то негайно міняйте шкарпетки, для вашої крихти вони не підходять. Шкарпетки можуть мати додаткові елементи прикрас, включаючи помпони або рюші, від наявності яких вартість особливо не збільшиться. Також роль теплих зимових шкарпеток можуть виконувати вовняні вироби або трикотажні пінетки.

Під час вибору потрібних дрібниць важливо не забути про шапочці для дитини. Замість звичного головного убору можна придбати бере, бандану або кепку, які слід використовувати по погоді. Важливо розуміти, що для крихти далеко не всі ці предмети будуть однаково зручними. Справа в тому, що маленька шапочка так і норовить з'їхати набік або закрити очі малюкові, що останнім сприймається особливо погано. Тому краще почекати, поки малюк не навчиться самостійно сидіти. Кращим вибором є використання фланелевих чепчиків або трикотажних шапок із зав'язками.

В ході чергової прогулянки важливо переконатися, що дитині дійсно зручно лежати в такому головному уборі. Вироби з центральним швом слід відразу прибрати зі списку варіантів. Виключити контакт малюка з холодним повітрям дозволяє манжета, розташована на лицьовій стороні. Виробники пропонують безліч найрізноманітніших стилістичних рішень, включаючи вухаті шапочки. Матусям буде складно встояти перед спокусою замовити саме такий головний убір. Проте, слід пам'ятати, що наявність додаткових елементів не завжди буде зручним для власника шапки. З цієї причини обов'язково міряйте одяг перед покупкою, щоб не довелося шкодувати про свій вибір. При покупках в інтернет-магазинах слід уточнювати умови повернення.

Важливим доповненням для гардероба малюка виступають трусики, які одягають на підгузник. Дуже важливо не плутати такі вироби з непромокашкі. Для їх виготовлення використовується білизняний трикотаж, який відрізняється збільшеними розмірами спеціально під підгузник. Також виріб доповнюється широкими манжетами. Потрібні подібні трусики для того, щоб надійно зафіксувати підгузники на попі малюка, скориставшись додатковими фіксаторами у вигляді липучок.

ЯК ВИБИРАТИ ВИРОБИ ЗА РОЗМІРОМ?

Розібравшись в тому, що саме потрібно для дитини в перші роки його життя, слід зрозуміти, як встановити оптимальний розмір перед покупкою. Тут є певні складності, оскільки в кожній країні можуть існувати свої розмірні сітки, які не обов'язково збігаються з продукцією конкурентів з сусідньої держави. Найменші повзунки можуть доповнювати бирками з такими позначеннями:

  • по зростанню - "56";
  • за обсягом грудей - "18";
  • по співвідношенню зростання-обхват - "56-40".

Всі ці дані відносяться до одного і того ж виробу. Подібне різноманітність розмірів часто бентежить навіть досвідчених покупців, не кажучи вже про пару, для яких довгоочікувана дитина є первістком. Тому слід завжди мати під рукою розмірну таблицю, яка допомагає розшифрувати інформацію, нанесену на упаковку або бирку.

Готуючи гардероб для малюка, не слід купувати багато одягу певного розміру. Не забувайте, що свій первісний розмір діти переростають вже через 4 тижні, тому крихітні одягу часто залишаються зовсім не використаними, а інші надягають кілька разів за весь час. Більш актуальним рішенням буде купувати одяг 62-го розміру. Таких виробів може бути відразу декілька, а використовуватися вони будуть не менше трьох місяців. З огляду на той факт, що в перші місяці з моменту народження дитини мамі буде складно відвідувати магазини, краще замовити відразу кілька повсякденних комплектів, використовуючи ростовку в 68-74 см.

У цьому випадку батькам в перше півріччя не доведеться турбуватися про покупку нових повзунків або боді, а всі речі будуть досить зручними для дитини. Але подібні рекомендації не відносяться сезонного одягу. Якщо дитина народилася пізньою весною або раннім літом, то зимовий одяг заздалегідь купувати не варто, так як малюк обов'язково встигне її перерости.

Під час походу по магазинах за покупками для малюка важливо пам'ятати про те, що вироби однакових розмірів, але від різних виробників можуть мати певні відмінності за габаритами. Дуже добре, якщо одяг має певний запас, який можна регулювати за допомогою бретелей. Якщо ж наряд є суцільнокроєним, то потрібно бути готовим до того, що дитина виросте з нього швидше, ніж з роздільних костюмів.

НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ?

Одяг має бути просто надіти і зняти, не створюючи дискомфорт для малюка. Також вона повинна бути просторою, щоб дитина могла пересуватися, не стикаючись з труднощами. Якщо мова йде про натільного одягу, то при виборі потрібно вивчити якість швів. Вони повинні розташовуватися на лицьовій поверхні, залишаючись досить м'якими. Тканина для одежек новонародженого повинна бути натуральною.

Полотно не повинно перешкоджати циркуляції повітря і мати гіпоалергенний склад. Правильно підібраний наряд дозволить знизити небезпеку пітниці або роздратування. Для цього слід більш уважно вивчити ярлик вироби. Під час використання одягу вона не повинна накопичувати статичний заряд, а також не повинна мати синтетичного запаху. Матеріал повинен зберігати м'якість навіть після декількох прань.

Численні декоративні елементи, включаючи шнурівки або коміри, обов'язково приведуть до ускладнення догляду за речами. Про це слід серйозно задуматися, оскільки в перші місяці у мами навряд чи буде вільний час, щоб витрачати його на більш акуратну прання або вічка речей. Різні прикраси, які включають в себе брошки або намистинки, можуть бути дуже небезпечні для дитини, особливо якщо вони неякісного закріплені на поверхні одягу. Додатково слід пам'ятати про те, що вони можуть заважати малюкові під час сну, тому краще відмовитися від покупки одягу з об'ємним декором.

Рекомендації для новачків. Після покупки нового одягу слід ретельно вивчити її поверхню, особливо виворітну сторону. Тільки в цьому випадку можна буде виключити ситуацію, коли дитина відчуває фізичний дискомфорт, а батьки не розуміють, чому він вередує. Всі нашивки і ярлики слід завбачливо зрізати, щоб вони не натирали і не різали ніжну шкіру дитини. До того ж, якщо виворітна поверхню буде відрізнятися якісною обробкою, це буде зайвим свідченням високої якості всього вироби. Якщо ж в ході огляду будуть виявлені стирчать нитки, нерівні шви або катишки на поверхні, то краще продовжити пошуки одягу.

Додатково слід вивчити те, наскільки якісно зафіксовані гудзики та інші застібки. Якщо необхідно, то слід повторно закріпити їх на поверхні. Перед одяганням слід випрати одяг, а також випрасувати її, щоб виключити наявність пилу або мікробів на поверхні. В подальшому подібні процедури слід повторювати з певною регулярністю.

Щоб було простіше зрозуміти, що потрібно придбати на перший час, слід підготувати список перед походом в магазин. Ось приблизний перелік того, що слід купити до народження малюка:

  • Кофтинки - 4 легких і 2 зимових. Додатково можна придбати більш теплу кофту, яка дозволить здійснювати прогулянки при гарній погоді.
  • Боді - до трьох штук з коротким рукавом і стільки ж з довгим.
  • Повзунки - якщо ви збираєтеся сповивати малюка, то досить пари подібних виробів. Якщо ж використовувати пелюшки ви не бажаєте, то кількість повзунків слід подвоїти.
  • Комбінезони - це краще доповнення повзунків, тому їх число повинне скласти від 2 штук. Якщо з їх допомогою замінити повзунки, то кількість збільшуємо до 8 одиниць.

Також буде потрібно головний убір і носочки, кількість яких становить 4 пари, включаючи одну утеплену. Під час прогулянок потрібно конверт, який забезпечить малюка теплом. Для зимового періоду потрібно вихідний комбінезон, який має хутряну або пухову основу.